Zespół Szkół w Niećkowie

Aktualności

16
marzec
2020

Warsztaty w ramach projektu "Stawiam na drób"

W ubiegłym tygodniu w Zespole Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie odbyły się warsztaty kulinarne "Stawiam na drób ". Wzięli w nich udział uczniowie kształcący się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Pomysłodawcą i koordynatorem projektu jest Związek #"Polskie Mięso", wspierany przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Celem projektu było profesjonalne szkolenie z zakresu jakości polskiego mięsa drobiowego oraz obróbki technologicznej tego mięsa. Młodzi adepci sztuki kulinarnej stawiali swoje pierwsze poważne kroki w świecie wykwintnych potraw z mięsa różnego rodzaju drobiu pod czujnym okiem i fachową pomocą Pana Marcina Budynka oraz jego współpracowników.

Pan Marcin - założyciel Akademii, właściciel Tawerny Fisza w Augustowie, uczestnik wielu telewizyjnych programów kulinarnych (Dwa Żywioły, Przepis Dnia, Dwie Pasje), laureat konkursów (Kreator Smaku, Złota Patelnia, Danie Wigilijne) oraz współautor wielu książek kulinarnych. Dawniej gospodarz kuchni w programie "Kawa czy herbata " oraz "Pytanie na śniadanie".

Szkolenie odbyło się w dwóch częściach. W części pierwszej merytorycznej dietetyk Judyta Szymkowiak przekazała uczniom informacje dotyczące czynników wpływających na jakość mięsa drobiowego oraz przekonywała dlaczego warto sięgać po drób. Część druga praktyczna obejmowała przygotowanie potraw z drobiu w różnych kompozycjach smakowych oraz aranżację tych potraw z wykorzystaniem różnych technik kulinarnych. W tej części uczniowie pracowali pod okiem samego Mistrza oraz kucharzy: Bartosza Łukaszewicza oraz Angelo Colombo. Po degustacji przyszedł czas na podsumowanie warsztatów. Każdy z 20 uczestników otrzymał Certyfikat, ,zapaskę z logo projektu oraz nóż szefa kuchni. Ponadto jedna z uczennic otrzymała zaproszenie na staż w jednej z restauracji w/w kucharzy.

Galeria fotografii dostępna TUTAJ.